Bu yazı 05/08/2022 tarihinde yayınlanmıştır.
* Bülent ERANDAÇ/SDE Medya ve Sivil Toplum Koordinatörü
Son 35 gün içinde, dünya siyasetinde, ERDOĞAN FIRTINASI esiyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, küresel liderlik özelliklerini sergiliyor. Sadece Türkiye'nin değil yakın coğrafyanın ve gerektiğinde dünyanın meselelerine neşter atıyor.
Bir ay önce 30 Haziran'da, Madrid'te Nato Zirvesi'nin aranan-konuşmak istenen lideri olmuştu. Ardından 20 gün sonra Tahran'da Rusya lideri Putin ve İran Cumhurbaşkanı Reisi ile jeopolitik temaslarda bulundu.
Nitekim Erdoğan-Putin görüşmesinden hemen sonra dünyanın tahıl krizi çözüldü. KARADENİZ TAHIL KORİDORU açıldı. Düşünün, bu diplomatik başarı, dünyaya en çok tahıl satan ve savaş halindeki Rusya ve Ukrayna'nın anlaşması tarihi bir örnektir.
Bu başarının şifresi: Başkan Erdoğan'ın KÜRESEL LİDERLİĞİ VE MEKİK DİPLOMASİSİNİ HARİKA bir şekilde yürütmesidir.
Başkan Erdoğan ve Rusya lideri Putin,
5 Ağustos'ta SOÇİ'DE bir zirveye daha damga vuracaklar. SOÇİ ZİRVESİ, Türkiye ile Rusya'nın yakın geleceğini çok etkileyecek jeopolitik görüşmeleri içeriyor.
Tahran ve Soçi Zirveleri‘nden, muhakkak ABD Başkanı Biden, Fransa-Macron ve Almanya-Scholz olmak üzere Avrupa liderlerinin uykularını kaçıyor.
Nasıl uykuları kaçmasın?
Biden(NATO) ile Putin, Ukrayna üzerinden bir savaş satrancı içindeler.
Avrupa'nın lideri olduğunu sanan Macron, Başkan Erdoğan'ı kıskanmaktan başka bir iş yapmıyor.
Almanya Başbakanı, Putin'in gazı kesmesi paniği yaşıyor. Putin gaz borularını kapatıyor. Avrupa kıvranıyor. Kışın donacağız feryatları dünyayı kaplıyor. Avrupa liderleri koşarak Başkan Erdoğan'a geliyorlar.
Balkanlarda yeniden kritik gelişmeler oluyor. Sırbistan üzerinden Rusya ile Avrupa mücadelesi kritik aşamaya geçti. Balkanlarla çok yakından ilgilenen TÜRKİYE VAR.
Bakınız, dünyayı ilgilendiren sorunlarda, Başkan Erdoğan ETKİLİ LİDER, BARIŞIN SEMBOL İSMİ.
Dünya böyle kritik bir süreç yaşarken Batının etkin lideri Erdoğan, Rusya lideri Putin ile sık sık konuşuyor. Buraya geliyor. Çok kritik meseleleri masaya yatırıyorlar.
Bugün dünyada bunu yapabilen bir başka lider var mı? YOK.
Hem Batı hem Doğu arasında bir küresel lider olarak Erdoğan, BARIŞ KÖPRÜSÜ oluyor.
Erdoğan'ın Soçi Çantası
Başkan Erdoğan'ın Soçi çantasında çok önemli JEOPOLİTİK-JEOEKONOMİK dosyaların bulunduğu belirtiliyor.
Dosyaların başlığı bile 5 Ağustos SOÇİ buluşmasının anlam ve önemini gösteriyor:
1)Türkiye'nin YENİ SURİYE HAREKATI, Suriye'nin geleceği, Astana'nın yeni dönem çalışmaları, ABD aparatı PKK-YPG'nin işgal edilen bölgeden atılması.
2)Ukrayna savaşında kesin ateşkesin sağlanması, Erdoğan, Putin ile Zelensky’i İstanbul'da bir araya getirmek istiyor.
3)Türkiye ile Azerbaycan'ın, Ermenistan zaferinden sonra ASYA KİLİDİNİ AÇACAK ZENGEZUR KORIDORU...
4)Kafkasya'da yeni jeopolitik, Asya Türk Devletler Birliği ilişkileri
5)Balkanlar, Bosna Hersek, Makedonya, Sırbistan ilişkileri
6) Türkiye'nin Rusya'dan aldığı doğalgazın daha ucuza temini, Akkuyu nükleer santrali
7)Tahıl koridoru işleyişi, Türkiye'nin Rusya'dan alacağı tahıl, gübre konusunda yeni ticaret mekanizmalarının açılması, Rusya'nın Türkiye'den aldığı başta domates olmak üzere kotaların arttırılması
8) Türkiye'nin ASYA JEOPOLİTİĞİNDEKİ ÖNEMLİ BİRLİK, BRICS ÜYESİ olması...
Zengezur Koridoru
Erdoğan ile Putin arasında her görüşmeden bir BOMBA GELİŞME çıkıyor. Önceki görüşmelerden İKİ KORİDOR zaferi çıkmıştı. Bu sefer de ZENGEZUR KORİDOR zaferi söz konusu olabilir.
Koridor Zaferleri
Birincisi, Türkiye, Derin Amerika-PKK (Kuzey Irak-Kuzey Suriye-Akdeniz) KORİDORU'NU paçavraya çevirdi. İKİNCİ SYKES-PICOT planlarını bozdu.
İkincisi, Rusya ve Ukrayna arasında savaş sürerken, Erdoğan mekik diplomasisi ile 2 ülkeyi ikna etti ve KARADENİZ TAHIL KORİDORU açıldı.
Açlık tehlikesi yaşayan ülkelere bir nefes borusu çalışmaya başladı. Hem Ukrayna hem de Rusya'nın tahıl, gübre, yağ ihracatı sürecek.
3. Koridor Zaferi-Zengezur Gündemde...
Dağlık Karabağ'ın, Ermenistan işgalinden kurtarılmasından sonra, Kafkasya, Bölgesi’ndeki jeopolitik denklem yeniden şekilleniyor…
Türkiye ile Azerbaycan arasında direkt karayolu-demiryolu ulaşımı sağlamak, Asya Türk Devletlerini kucaklamak için gün sayılıyor.
Kardeşimiz Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan, beraberce, Karabağ'ı Ermeni işgalinden kurtardılar. 30 Yıllık kangren olan işgali sona erdirdiler.
Azerbaycan’ın zaferi; bölgesel işbirliğinin, yeni koridorların ve bağlantı noktalarının oluşması için yeni alanlar açıyor.
Güney Kafkasya ve Hazar Bölgesi’nde bölgesel işbirliğinin, istikrarın ve güven ortamının tesis edilmesi önemi ön plana çıktı.
Azerbaycan’ın Batı bölgelerini Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne bağlayan ZENGEZUR KORİDORU’nun işlerliğini sağlayacak görüşmenin 5 Ağustos Soçi Zirvesi’nde yapılması söz konusu.
Başkan Erdoğan, Tahran zirvesinde Rusya lideri Putin ve İran Cumhurbaşkanı Reisi ile ZENGEZUR KORİDORU’ nun açılması için etkili temaslar yaptı.
Azerbaycan’ı, Ermenistan’ın İran sınırı yakınlarından geçen ve ASYA'yı Türkiye’ye bağlayan ZENGEZUR KORİDORU, 21. yüzyılın en büyük projesidir.
Türkiye'yi, kardeşimiz Azerbaycan'a direkt ulaştırma imkanı verecek koridor, ASYA TÜRK DEVLETLERİ BİRLİĞİ için yüzyıllık bir köprü olacaktır.
Zengezur Koridoru, Güney Kafkasya ve Hazar Bölgesi’nde önemli bir HAYATİ DAMAR haline dönüşecektir.
Zengezur Koridoru; Orta Asya, Hazar Bölgesi, Azerbaycan ve Ermenistan’ı Türkiye’ye bağlayan, sosyo-ekonomik, jeopolitik ve jeostratejik özelliklere sahiptir.
Bu yüzden de koridor, ASYA ile TÜRKİYE arasında demiryolu, karayolu ağını genişletecek ve bölgesel ticarete olumlu yansıyacak, Türk Devletlerinin doğalgaz ve petrol hatları buradan geçecek.
Zengezur Koridoru; Rusya, Azerbaycan, Türkiye, Ermenistan ve İran arasındaki demiryolu ağını genişletme fırsatı sunarken; aynı zamanda Asya-Pasifik’ten Türkiye’ye çok sayıda ticaret yolu açarak Orta Asya, Hazar Bölgesi, Azerbaycan ve Türkiye'yi birbirine bağlayacak.
Zengezur Koridorunun jeopolitik sonuçlarından birisi de, gelecek yıllarda Güney ve Orta Kafkasya da yer alan TÜRK DEVLETLERİNİN kaderlerini ve bölge üzerinde oynanan oyunları değiştirebilecek olmasıdır.
Küresel Lider Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Putin ve İlham Aliyev, vizyoner liderler ve usta birer “stratejist” olarak ZENGEZUR KORİDORUNU açmasıyla, Asya ve Avrupa’yı Azerbaycan ve Türkiye üzerinden birbirine bağlayacak, Azerbaycan’ın ve Türkiye'nin, Avrasya’nın ulaşım ve lojistik merkezi olarak konumlanmasını mümkün kılacaktır.
ZENGEZUR KORİDORU Türkiye ile Orta Asya arasındaki ticaretin yanı sıra 2019 yılında 21 milyar avro olan Türkiye-Çin ticaret hacmi için de hayati öneme sahiptir.
Üstelik bu koridor aracılığıyla, Türkiye-İstanbul Yavuz Sultan Selim Boğaz Köprüsü üzerinden geçen DEMİR İPEKYOLU(Orta Koridor) Orta Asya’ya bir nefes borusu olacaktır.
Zengezur Koridoru’nun, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla(GSYH) toplamı 1,1 trilyon dolar olan ASYA TÜRK DEVLETLERİNİ de birbirine bağlayacak stratejik bir durum olduğu akıllardan çıkarılmamalıdır.
NAHÇIVAN'IN KADERI DEĞİŞECEK, Türkiye, kardeşimiz NAHÇIVAN'ın KADERİNİ DEĞİŞTIRMEYE KARARLI. Nitekim, Nahçıvan’ı, Kars-Nahçıvan Demiryolu üzerinden kendisine bağlayacak proje de hızlandırıldı.
Bir sonraki aşamada bu demiryolunun Zengezur Koridoru’na bağlanması, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki kardeşlik köprüsünün kurulması anlamına gelmektedir,
Zengezur koridoru, Nahçıvan’ın Azerbaycan’a olan mesafesini de azaltacaktır. Bu koridor vasıtasıyla Nahçıvan’la kolay ve sorunsuz bir yol oluşturulacak ve Nahçıvan’daki işletmelere Doğu-Batı Koridoru’na erişim imkânı yaratılacak
Sonuç
Tarihte Ağustos ayı Türklerin zaferleri ile doludur. Aziz Türk Milleti, Ağustos'u çok sever.
Zaferlere imza atan Kahraman Türk Ordusu, düşmanları için KAHHREDİCİ, DOSTLARI İÇİN MÜŞFİKTİR.
Yine bir Ağustos ayındayız. Gönlümüz Yakın Coğrafyamızda olan gelişmelerde. Müslüman kardeşlerimize uzanan elleri kırmaya kararlı Türkiye var.
BAŞKAN ERDOĞAN-TÜRKİYE, BİR SABAH YİNE GELEBİLİR...
Bu site içeriğinin telif hakları Stratejik Düşünce Enstitüsü’ne ait olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca kaynak gösterilerek kısmen yapılacak alıntılar dışında önceden izin alınmaksızın hiçbir şekilde kullanılamaz ve yeniden yayımlanamaz. Bu sitede yer alan SDE'nin kurumsal bilgileri ile SDE Akademik Personeli'nin çalışmaları dışındaki diğer görüş ve değerlendirmeler, yalnızca yazarının düşüncelerini yansıtmaktadır; SDE'nin kurumsal görüşünü temsil etmemektedir.